Alla kontrollansvarig följer samma lagstiftning men arbetar på olika sätt, detta har vi strukturerat upp och alla våra kontrollansvariga arbetar på ett strukturerat och digitalt sätt!
Har du några frågor eller funderingar så ring till oss på Sveriges Kontrollansvariga eller direkt till din kontrollansvarig! Vi finns här för att hjälpa dig genom hela ditt projekt!
Första gången du kommer i kontakt med din kontrollansvarig är säkerligen när du ska skicka in bygglov och kommunen efterfrågar efter en certifierad kontrollansvarig. Att anmäla din kontrollansvarig till kommunen kan ske på olika sätt beroende på kommun:
– Digitalt via kommunens e-tjänst.
– Maila din handläggare på kommunen.
– Skriva under pappersblankett.
Informationen som du behöver ange är oftast namn, personnummer, certifieringsnummer och certifieringens utgångsdatum.
När bygglovet är på plats kan du ta kontakt med din kontrollansvarig. Oftast så får vi en notis från kommunen eftersom vi är registrerade i ditt ärenden, men ibland så fungerar inte detta. När bygglovet är godkänt skan sakägare (grannar och andra berörda parter) överklaga beslutet i 3 veckor. Under dessa 3 veckor kan du börja ta fram de tekniska handlingar som behövs för ett startbesked.
I bygglovsbeslutet framgår vad som är nästa steg i processen, bara för att du har fått ett godkänt bygglovsbeslut är det inte självklart att du får börja med några byggnadsarbeten. Läs noga igenom beslutet!
Tekniska handlingar som kan vara aktuella för byggprojekt, ta kontakt med din byggnadsinspektör för att få reda på vad just du behöver för ditt projekt:
Det är viktigt att vara noggrann i detta steg för att detta kommer att lägga grunden för hela projektet. Till exempel tar vi fram konstruktionsritningar först för att först därefter ta fram VVS-ritningar. Detta gör att våra konsulter kan samordna projekteringen och det blir inga onödiga kostnader som uppstår under byggtiden. Vi kan undvika dyra och svåra installationer redan i projekteringsstadiet.
När de tekniska handlingarna är upprättade, det är först då som du och din kontrollansvarig kan börja med riskanalys och upprätta kontrollplanen för ditt projekt. Kontrollplanen tar du fram tillsammans med din kontrollansvarig. Det är alltid du som byggherre som är ansvarig för kontrollplanen och för byggprojektet.
Riskanalysen görs enklast via telefon eller videomöte med din kontrollansvarig. Den kontrollansvariga tar oftast kontakt med de olika projektörerna för att få deras input för riskanalysen.
I kontrollplanen är det endast de mest kritiska kontrollerna som tas med. De delarna som har stor konsekvens och hög sannolikhet som tas upp. Oacceptabla risker elimineras redan i projekteringsfasen.
De punkter som hamnar i det gröna området tas inte med i kontrollplanen.
När de tekniska handlingarna och kontrollplanen är färdig är det dags för tekniskt samråd. Vid det tekniska samrådet närvarar byggherren, kontrollansvarig och byggnadsinspektör. Ibland är också entreprenör och projektörer närvarande.
De punkter som vi går igenom på det tekniska samrådet är:
Om alla handlingar och dokument ser bra ut och inga fler frågor återstår efter det tekniska samrådet så erhåller ni ett startbesked. Efter det tekniska samrådet skickas även första fakturan.
Kontrollansvarig och entreprenör tar oftast kontakt med varandra redan i detta skede för att gå igenom kontrollplanen och tidsplanen för projektet. Detta kan ske genom ett telefonsamtal eller via mail. Det är byggherrens ansvar att kontroller görs löpande under projketet. Det är på grund av att entreprenören och kontrollansvarig inte har något avtalsförhållande mellan varandra.
Under projektet kommer byggherren och kontrollansvarig att löpande, ungefär en gång per månad, stämma av projektet.
Ni går igenom hur arbetet fortgår, vilka kontroller som har genomförts och om det är några specifika frågor som uppstått.
Vid de flesta projekt genomför kontrollansvarig och kommunen två stycken fysiska besök. Är det mindre projekt genomförs ett fysiskt besök och i vissa projekt görs inga fysiska besök varken från kommunen eller från kontrollansvarig. Kommunens besök heter arbetsplatsbesök medans kontrollansvariges heter byggplatsbesök. För de flesta projekt genomförs detta när själva klimatskalet, stommen och taket, är monterat. Ni behöver inte pausa projektet för att ett besök har bokats. Kommunen och kontrollansvarig tittar igenom följande punkter vid besöket:
Både byggnadsinspektören och kontrollansvarig skickar ett protokoll till dig efter besöket med de punkter som har diskuterats.
Det är väldigt viktigt att kontroller sköts av entreprenören eller av de personer som genomför arbeten. I vissa projekt har det inte funnits något kontrollarbete och då har kommunen stoppat byggnationen och utfärdat sanktionsavgifter.
Efter mötet skickas faktura nummer två för arbetet som kontrollansvarig.
När det börjar bli dags att flytta in i huset eller börja använda de nya delarna framgår det i startbeskedet vad som krävs för att erhålla ett slutbesked.
Ibland kan det vara aktuellt med tillfälligt slutbesked, ett så kallat interimistiskt slutbesked.
Vid nybyggnation av villor kan man säga att byggnaden ska vara säker att använda, samtliga punkter på dessa områden ska vara färdiga:
Om väggar inte är målade eller golvet inte är lagt är det inga problem. Däremot är framförallt säkerhetsdelarna så som knivspärr, hällskydd, medicinskåp, fallskydd, glassäkerhet nödvändigt för interimistiskt slutbesked.
Några veckor innan ni planerar att flytta in i huset eller ta de nya delarna i bruk behöver ni stämma av med er kontrollansvariga och entreprenören att alla prover och intyg har upprättats. Det som vi rekommenderar är att er kontrollansvarig samlar in alla handlingar för att stämma av dessa och sedan upprättar sitt utlåtande. Därefter kommer KA att skicka in det som kravs för ert slutbesked:
Laszlo är grundare och VD för LT Ingenjörsbyrå.Han har arbetat på flertalet bostadsbolag där han ansvarade för projektutveckling av nya bostadsområden. Laszlo involverades även i större byggprojekt där han samordnade entreprenörer, beställare och myndigheter.
Läs fler artiklar om bygglov vi har skrivit på faktabanken
Kan varmt rekommendera SKA som kontrollansvarig. Vi fick hjälp med alla bygglovsritningar, samt kontrollplan för vårt nybygge. Tack vara Sveriges Kontrollansvariga gick vårt projekt snabbt och smidigt och det kändes bra att ha någon vid sin sida som känner till alla regler och som kan ge professionella råd.
Snabbt, smidigt och pålitligt! Kommunikationen var på topp och vi fick slutbesked samma dag som slutsamrådet.
Väldigt kunniga och gav oss mycket bra råd inför vårt projekt.
Bergkantsgatan 3
506 49 Borås